Kokemuksia.fi kertoo puolueettomasti yritysten asiakkaiden palvelukokemukset. Lue lisää.

TÄMÄN ASIAKASKOKEMUKSEN ON TUOTTANUT PUOLUEETTOMASTI KOKEMUKSIA.FI

Lue lisää

Elämä alkoi raitistumisen myötä

Alkoholi kuului Mallan elämään nuoruusvuosista lähtien. Elämä alkoi nopeasti pyöriä juomisen ympärillä, eikä käyttö rajoittunut ainoastaan viikonloppuihin. Malla haki tietoa alkoholismista ja ymmärsi sairastuneensa. Parantuminen ei ollut mahdollista yksin, joten Malla päätti hakea apua Rehapista. Raitista elämää on takana nyt kaksi ja puoli vuotta.

– Aloitin alkoholinkäytön 14-vuotiaana. Pahin alamäki kesti viisi vuotta, jolloin vauhti kiihtyi ja pohja tuli lähemmäs. Viimeiset kaksi vuotta olivat pahimpia. Kaikki vastuunkanto elämästä katosi kokonaan, yrittäjä, puoliso ja teini-ikäisen tyttären äiti kertoo.

Myös Mallan läheiset olivat huolissaan nuoren naisen tilanteesta. Yrittäjänä hänen oli helppo ottaa vapaapäiviä ja määrittää työajat itse, jolloin juominen saattoi jatkua pitkäänkin. Mallan serkku Pekka kertoo pelon olleen läheisten keskeisin tunne näinä aikoina.

“Elämässä ei tarvitse olla ihmeitä – riittää, että ollaan läsnä ja rakastetaan.”

– Mallan elämä oli tuolloin hyvin sekavaa. Läheisenä pelkäsin koko ajan, mitä tapahtuu. En saanut häneen yhteyttä, ja välillä sattui onnettomuuksia. Oli pelko siitä, pitääkö tätä kestää ikuisesti. Nuoren ihmisen elämä valui hukkaan, Pekka kuvailee.

”Minä olen raitistunut puhumalla ja kuuntelemalla”

Kun alamäki oli pahimmillaan, ei Malla enää jaksanut yrittää raitistumista yksin. Hän otti yhteyttä Rehappiin, jonka hoidon merkityksen hän oli nähnyt sukulaistensa kautta jo aiemmin. Hoitojakso alkoi pian yhteydenoton jälkeen, kun Malla saapui Naantalissa sijaitsevaan Rehappiin siskonsa ja puolisonsa tukemana.

– Hoitojakso kestää 28-34 päivää. Alussa mennään muiden mukana, kuunnellaan ja tehdään omia oivalluksia. Jossain kohtaa alkaa oma työ, jolloin asiat puhutaan ulos. Minullakin oli asioita, jotka ajattelin vieväni hautaan mukanani. Hoidossa kuitenkin tajusin, että nyt jos koskaan niistä täytyy puhua, Malla muistelee.

– Tärkeä asia toipumisessa on se, että hoito on täysin lääkkeetön ja päihteetön. Mikään ei sekoita päätä, vaan täällä saa rauhassa kipuilla, puhua, itkeä ja nauraa turvallisten ihmisten ympärillä. Minä olen raitistunut puhumalla ja kuuntelemalla, hän lisää.

Hoidossa myös läheisten kanssa keskustelu ja heidän auttaminen on tärkeässä osassa

Hoitoon kuuluu viikonloppu, jolloin läheiset tulevat vierailulle Rehappiin ja osallistuvat keskusteluihin. Lisäksi hoidon jälkeen on jatkohoitoryhmä, josta myös läheiset saavat apua ja vertaistukea.

– Läheiskohtaaminen on todella merkittävä, koska silloin ymmärtää oman juomisensa seuraukset. Sen tuskan ja hädän, jota on aiheuttanut läheisilleen. Oman tyttären näkeminen edessäni silloin oli todella tärkeä hetki, Malla sanoo tunteikkaana.

– Jatkohoitoryhmä on erittäin tärkeä, koska siellä voi tavata muiden läheisiä. Se helpottaa omaa tuskaa, kun joku muu tuntee samalla tavalla. Kukaan ei ole yksin tuskansa kanssa, Pekka kertoo ja suosittelee jatkohoitoryhmää alkoholistien läheisille.

”Elämässä ei tarvitse olla ihmeitä – riittää, että ollaan läsnä ja rakastetaan”

Merkittävintä, mitä Mallalle on raitistumisen myötä tapahtunut, on ollut välien saaminen kuntoon läheisten ihmisten ja erityisesti oman tyttären kanssa. Aidosti läsnä olevana ja rakastavana äitinä oleminen on Mallalle kaikkein tärkein asia.

– Elämäni on ihan upeaa nyt. Tuntuu, että tästä elämä vasta alkaa. Olemme lähentyneet tyttäreni kanssa todella paljon, ja meillä kotona on nyt aitoa rakkautta ja yhteenkuuluvuutta, Malla kertoo.

– Mallassa on tapahtunut aivan valtava muutos. Sellainen muutos, jota en olisi koskaan voinut kuvitella tapahtuvan. Hänen räiskyvä, elämänmyönteinen ja rehellinen persoonansa on päässyt kukoistamaan. Hän hehkuu elämää ja elää sitä täysillä, Pekka sanoo aitoa lämpöä äänessään.

– Jos oma juominen vähääkään mietityttää tai joku läheinen on siitä huomauttanut, se kannattaa ottaa vakavasti. Arjen ei tarvitse olla päivästä toiseen selviytymistä, vaan voi elää raitista ja kivaa elämää. Elämässä ei tarvitse olla ihmeitä – riittää, että ollaan läsnä ja rakastetaan, Malla sanoo lopuksi.

Rehappi tarjoaa tehokasta päihdehoitoa Minnesota-mallilla
Katso yrityksen tiedot

Lähetä viesti

    Saitko hyvää palvelua?
    Kerro se meille.

    Ilmianna yritys, josta sinulla on hyviä kokemuksia

    Kiitos viestistasi!
    Palaamme assian mahdollisimman pian.